“Het leukste vak dat er is”

Finals 2021

Leticia van Neerven Illustration Design in Zwolle, foto Imke Hamstra

Leticia van Neerven (Illustration Design) ging dit voorjaar op uitwisseling naar de University of the Artsin Londen, een partnerschool van ArtEZ. Dankzij een Erasmus+ beurs kon zij daar een half jaar gaan studeren. Maar na acht weken brak de coronacrisis uit en ging zij terug naar Nederland. Ze benutte de lockdown om haar exchange online af te maken. In de laatste drie weken werkte ze vrijwel dag en nacht aan de realisatie van haar eerste stop motion film “Immer Drinnen”. 

“Ik realiseer me dat we in een heel speciale tijd leven. Alles wat we in het dagelijks leven doen is mogelijk zonder je kamer te verlaten; boodschappen doen, chatten met vrienden, colleges volgen, alles kan online. Dat concept verwerkte ik in een gedicht over de jongen Immer Drinnen (Duits voor: “altijd binnen”), die alles doet wat tieners zoal doen, maar dan zonder ooit zijn kamer te verlaten. Dat gedicht was bedoeld als basis voor een opdracht voor een illustratie boekje met als thema generatie Z. 
Ik besloot daar een animatie van te maken, want wat is nu een betere manier om een boodschap te delen aan generatie Z dan via een video online? Door de lockdown – heel veel dingen vielen uit of konden niet meer – had ik opeens de ruimte om vrijwel al mijn tijd te besteden aan het maken van een film. 

Dat focussen, dat was me in andere omstandigheden waarschijnlijk nooit gelukt. En doordat ik in mijn eentje aan de film werkte, hoefde ik ook niet persé van tevoren een story-board te maken. Dat scheelde veel tijd. Tijdens het maken probeerde ik gewoon allerlei dingen uit en verzon ik ter plekke oplossingen voor de problemen die ik tegenkwam. Ik maakte meestal een of twee scenes per dag, dat is ongeveer 10 seconden film. De voice-over is van een Australische acteur, Cameron McKinnon, ik ken hem van een vakantie. Zijn stem past perfect bij de film vind ik. En voor de muziek bij de credits werkte ik samen met muzikant Stan Molenaar. De hele film is in drie weken gemaakt.” 

Inmiddels zit Leticia in het vierde jaar van Illustration Design en loopt ze 2 maanden stage bij Beast Animation, Mechelen (Belgie). 
“Ik stuurde hen een mailtje met een link naar mijn portfolio en toen kon ik komen”. Ook bij Beast werkt ze aan de productie van stop motion’s, op de bouwafdeling, waar de sets voor producties worden gemaakt. Op dit moment wordt er gewerkt aan de pre-
productie van seizoen 2 van Rintje.  

Je zit nu helemaal in de stop motion’s, wil je daar ook mee afstuderen?
“Ik ben heel erg geïnteresseerd in animatiefilms, vooral in stop motion’s. Wallace and Gromit, bijvoorbeeld vind ik zo knap gemaakt…… Tijdens mijn studie was er nooit tijd om een langere animatie te maken, de projecten waar wij tot nu toe aan werkten duurden altijd maximaal twee weken, dus ik vond het super dat ik tijdens mijn exchange dankzij de lockdown de kans had om langer aan iets te werken en die film te maken. Maar het is helemaal niet zo dat ik alleen hiermee bezig wil. Ik heb heel veel energie, ik ben altijd met van alles bezig, eigenlijk nooit een dip, er zijn zoveel dingen die ik nog wil doen. En er zijn ook zo veel dingen waarvoor ik al ideeën heb en waaraan ik nog graag wil werken, opdrachten voor illustraties, mijn eigen tekeningen, boekjes maken……….. Ik werk heel graag projectmatig, ik focus me helemaal op datgene waar ik op een gegeven moment mee bezig ben. Pas als dat af is kijk ik wat ik daarna wil aanpakken en hoe en in welk medium ik dat wil doen. Dus waarmee ik ga afstuderen? Op dit moment nog geen idee dus eigenlijk. Er zijn zoveel mogelijkheden, ik heb echt het leukste vak dat er is.”
 

Die energie, dat enthousiasme voor waar je mee bezig bent, wist je altijd al dat je hiermee bezig wilde?
“Haha, dat zou je denken, maar, nee helemaal niet. Ik wist totaal niet wat ik wilde. Mijn ouders zijn allebei technisch, zij werken aan de TU in Delft. Ik vroeg me soms af of ik het ook in die hoek moest zoeken. Toen ik via een vriendin hoorde over Graphic Design wekte dat mijn interesse.Ik had het nog nooit in die hoek gezocht, en keek of er nog open dagen waren. Die in Zwolle was de enige die er nog was en daar ging ik toen dus naartoe. Toen ik eenmaal daar was sprak Illustration Design mij nog meer aan. Het voelde op de een of andere manier gewoon heel goed. Ik werd direct enthousiast, ik zag opeens de mogelijkheid van hé, zoiets kan dus ook…. En zo ben ik daar beland, dus min of meer toevallig.” 

Wat inspireert jou als maker?
“Eigenlijk heel veel. Ik houd sowieso erg van beeldtaal. Humor vind ik ook belangrijk. Veel dingen met mensen. In die zin ben ik echt een stadsmens. Ik houd ook veel van de natuur, als ik een week ga wandelen geniet ik enorm en kan ik daar helemaal in op gaan… maar daarvan word ik eerder rustig, kom ik niet op ideeën voor werk. Wat mij fascineert zijn toch vooral mensen en de dingen die mensen doen. En dan speciaal mijn leeftijdgenoten, mijn eigen generatie, de generatie Z. Wij zijn de eerste generatie die altijd heeft geleefd met internet, vertrouwd is met alle mogelijkheden daarvan. Alles is bereikbaar zonder dat je naar buiten hoeft te treden, je kunt alles krijgen wat je wilt zonder dat je je huis daarvoor hoeft te verlaten. In die zin lijken er weinig beperkingen te zijn. Ik denk dat dat zowel positief is als negatief. “

Modern Mass Tourism, Leticia van Neerven

Volg Leticia van Neerven