PARIJS, maandag 25 april | Tammo Schuringa | Parijs, FR

PARIJS, maandag 25 april | Tammo Schuringa | Parijs, FR

25.04.22

Om 10 uur treffen we Alexandre Leger, gastdocent aan de École de Condé, en zijn leerlingen. Alexandre vertelt ons over de structuur van de school en de afdeling illustratie, allebei behoorlijk verschillend van ArtEZ Zwolle. Zijn studenten hebben weinig mogelijkheden iets anders te doen dan digitale en/of analoge tekeningen te maken, ze hebben geen toegang tot de diverse werkplaatsen op de school, alles is streng gereguleerd. De École de Condé is een privéschool, waar studenten € 7000,- per jaar betalen om er te kunnen studeren. Voor dat geld krijg je een strak programma. Het ArtEZ-tiental (Eva, Luca, Jannah, Ilse, Isa, Anne, Vera, Maud, Mariëlle; Emma sluit morgen aan) voert gesprekken met de Parijse studenten met wie ze van tevoren al kortstondig e-mailcontact hebben gehad.
Na afscheid te hebben genomen van Alexandre en zijn studenten beraadslagen we even aan de voet van de Eiffeltoren hoe we de dag verder gaan invullen.
We besluiten naar Jardin des Plantes te gaan: lopen en tekenen tussen de zwarte tulpen en de tropische gewassen. Vervolgens naar de Halle Saint Pierre, een Art Brut museum aan de voet van de Sacre Coeur waar momenteel 60 internationale kunstenaars tekeningen laten zien. Wisselend van kwaliteit, maar zeker interessant.
Tekeningen uit het schetsboek van John Robert Ellis
’s Avonds eten we gezamenlijk in de recent geopende nieuwe vestiging van Bouillon Chartier, recht tegenover het Gare de l’Est. Het is er om 20 uur nog rustig (want nog niet zo bekend) in vergelijking met de andere twee vestigingen in Montparnasse en Montmartre waar je vaak lang in de rij moet staan voordat je aan kan schuiven.